香(hyang) sushi – Low temperature aged sushi

연희동에 맛있는 초밥집이 있다고 해서 다녀왔어요~ 유명하지는 않지만 아는 사람들 사이에서는 다 아는 맛집이더라구요. 저온냉장숙성으로 더 맛있는 초밥을 만드는 맛집이예요. 저온냉장숙성을 하면 생선 특유의 비릿한 지방을 제거하여 부드럽고 담백한 맛을 낸다고 하네요. 흰살 생선은 짧게는 3시간(양식), 길게는 12시간 이상 숙성을 하며 등푸른 생선이나 붉은살 생선은 24시간 이상 숙성을 해요. 초밥에 어울리는 생선은 쫄깃한 활어의 맛보다 지방을 제거한 부드럽고 담백하게 숙성된 생선이 더욱 깊은 맛을 낸다고 하네요.

There’s a great sushi restaurant in Yeonhui-dong. The restaurant is not crowded, but most of the sushi manias know this restaurant. They use low temperature aging techniques to make more delicious sushi. Low temperature aging get rids of somewhat fishy fat to make more soft and clean taste. White fish and hatchery fish are aged minimum three hours to maximum twelve hours, and external blue colored fish and red meat fish are aged more than a day. The fish which is tasty and fits to sushi is not a chewy live fish but a soft and clean aged fish without fat.

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  • Restaurant name : 향초밥 (香(hyang) sushi)
  • Location : 서울시 서대문구 연희동 188-65 (188-65, Yeonhui-dong, Seodaemun-gu, Seoul, Korea)
  • Menu : Sushi, sake, etc. japanese
  • Price : Sushi 2,000won~, sushi set 19,000won~ (Hyang sushi 30,000won, sushi 19,000won, sake 5,000won/glass)
  • Why I like here : Best sushi ever! Soft and delicious low-temperature-aged sushi
  • Contact : 02-333-5900

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깔끔하고 조용한 실내

The interior is neat and the atmosphere is quiet.

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기본 반찬으로 주는 연두부와 계란찜. 계란찜은 역시 일식집다운 맛으로 부드러우면서도 깔끔했어요.

Seasoned soft soybean curd and steamed eggs are served as a free side dish. The steamed eggs look simple but it is really soft and tasty.

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역시 기본으로 제공되는 반찬. 맨 오른쪽에 있는 콩은 은근히 고소해서 계속 까먹게 되더라구요.

These are also free served side dish. The green beans on the right side were so tasty that it was hard to stay off it.

  • Sake

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정종 큰 잔이예요. 두겹으로 되어 있는 잔에 담겨있어 뜨겁지 않고, 잔이 거의 넘칠 정도로 양도 많이많이 주신답니다. 한사람당 한잔이면 충분해요~

It’s a large glass of sake. The glass has double skin that it doesn’t burn your hand. They give pretty much amount that one glass of sake is enough for one person.

  • Hyang sushi – 도로, 우니, 장어 포함 13pcs. 2인분 이상 주문시 매운탕 또는 모밀 한가지 제공. (13 pieces including fatty meat of blue fin tuna, egg of sea urchin, and eel. If you order more than two sets, we serve fish stew or buckwheat vermicelli for free.)

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위에 나온 12가지 외에 마끼까지 합쳐서 총 13조각이예요. 마끼는 아래에서 보여드릴게요. 초밥(19,000원)과 향초밥(30,000원)의 차이는 참치대뱃살(도로)과 우니(성게알), 그리고 장어의 포함 여부가 되겠네요. 특히 초밥의 꽃이라 불리는 도로!

Hyang sushi set is made of 12 pieces in the pictures above and one demaki sushi(手巻き寿司). I’ll show the demaki sushi afterwards. The difference between Sushi(19,000won) and Hyang sushi(30,000won) is whether it includes fatty meat of blue fin tuna, egg of sea urchin, and eel. Especially, fatty meat of blue fin tuna is called as the flower of sushi.

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이게 바로 도로(참치대뱃살)인데요, 식감이 아주 훌륭했답니다. 참치는 원양이라 거의 얼어있는 경우가 많고 자칫하면 느끼할 수 있는데, 이건 아주 쫄깃하면서도 시원하고 감칠맛까지 나는 훌륭한 초밥이었어요. (사실 초밥에 대해서는 잘 알지 못합니다만, 진짜 맛있는건 먹어보니깐 알겠더라구요!)

This is fatty meat of blue fin tuna, and it tastes great. Tuna is frozen because it is caught in deep-sea fishery. Also, it has lots of fat that can make it greasy. But this sushi was really chewy and delicious. Actually, I’m not a specialist of sushi, but I could know that this sushi was different(and also fantastic) to what I had before.

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연어초밥

Salmon sushi.

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성게알 초밥(우니)

Egg of sea urchin

  • Sushi – 광어2+농어+연어2+왕새우+북방조개+계란+도미뱃살+문어+대마끼 (Two pieces of halibut, sea bass, two pieces of salmon, king prawn, Solen krusensterni, egg, fatty meat of snapper, octopus, and demaki.)

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위에 나온 초밥 10개에 대마끼까지 해서 초밥이랍니다. 초밥 세트 중에 가장 기본세트이지만 이것이 맛이 떨어진다는 얘기는 아니예요. 이것도 진짜 맛있어요!

Sushi set has 11 pieces, including ten pieces of sushi in the picture, and one demaki sushi. This is the most basic set, but that doesn’t mean it tastes worse  than other sets. This is also fantastic.

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위에서 초밥을 전부 찍어보았어요. 보통 맛집에 가면 둘이서 가서 먹어보고 오는데 여긴 네명이서 가서 주문한게 많아요~ 몇개는 먹어서 비어 있네요 😉 보통 한사람당 초밥세트 하나 시키면 배부르게 먹어요.

This is the whole set of what we ordered this day. Usually I have only one company, but this day I had two more, so we ordered various things. We couldn’t wait to taste it, so some pieces are missing 😉 One set of sushi for one person is good enough.

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길이가 길어 정통 방식대로 간장에 스시만 담궈서 먹을 수 있답니다.

The length of the sushi is long enough that you can just put the sashimi part in the soy sauce, just as the traditional way.

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계란말이 초밥은 원래 좋아하지 않는데, 여긴 진짜 부드럽고 맛있더라구요! 초밥집은 계란말이 초밥으로 평가할 수 있다고 했던 일본의 초밥 만화가 생각나는데, 진짜 실감했어요.

Frankly speaking, I thought that eating egg sushi was a waste of money, but the fantastic soft and delicious egg sushi here changed my mind. It reminded me about a Japanese sushi comic book, that says the sushi restaurant can be rated with the taste of egg sushi.

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따로 나온 마끼. 초밥 세트를 4인분 주문해서 마끼가 총 4개 나왔어요.

The demaki sushi. We ordered four sets of sushi set, so they gave us four pieces of sushi.

  • 회무침 (Seasoned vegetables with sushi and noodles)

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이곳에서는 초밥을 2인분 이상 주문시 회무침을 무료로 제공해주신답니다. 다만, 주문한 메뉴에 따라 달라질 수 있어요~

They serve free dish of seasoned vegetables with sushi and noodles when you order more than two sets of sushi. However, it can change by the menu you ordered.

  • 매운탕 – 향초밥을 2인분 이상 주문시 매운탕 또는 모밀 한가지 무료 제공
  • Fish stew – If you order more than two sets of Hyang sushi, we serve fish stew or buckwheat vermicelli for free.

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저희는 매운탕을 선택해서 매운탕이 나왔어요~ 시원한 국물과 맛있는 생선 🙂

We chose fish stew. It has fresh flavor and delicious fish 🙂

씨푸드부페나 다른 초밥 부페도 가봤지만, 솔직히 향초밥이 제일 맛있었습니다. 초밥의 정석이라고나 할까요? 웬만한 프리미엄 씨푸드 부페에서도 못먹을 맛이나 퀄리티, 그리고 아쉽지 않은 양! 진짜 최고의 일식집이라고 할 수 있답니다.

There were lots of restaurants and sushi restaurants I went, but Hyang sushi was the best restaurant I went. It will be hard to find a restaurant which satisfies both quality and quantity than Hyang sushi.

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